torsdag 12. februar 2009

Velkommen!

Å få et barn med hofteleddsdysplasi (hd) utløser mange spørsmål for de det gjelder, og å få svar på disse kan være vanskelig.

I følge hofteforeningen forekommer hd hos ca 1% av barn født i Norge. Det fleste barn blir oppdaget tidlig (innen den første levemåneden), mens 20% av tilfellene oppdages senere.
Jenter rammes 6 ganger hyppigere enn gutter.

Den vanligste årsaken til utvikling av hofteleddsdysplasi, er at leddkapslen er mer tøyelig enn normalt. Dette gir mindre stabilitet i leddet og fører til at verken hofteskålen eller lårbenshodet utvikler seg normalt.
Medfødt hofteleddsdysplasi forekommer i forskjellige alvorlighetsgrader. Dersom lårbenshodet står utenfor hofteskålen, kalles det hofteleddsluksasjon, hvis lårbenshodet står nesten utenfor hofteskålen, kalles det subluksasjon. Der lårbenshodet står godt plassert i hofteskålen, kalles det hofteleddsdysplasi uten dislokasjon. (http://www.hofte.no/)

HD behandles, avhengig av alvorlighetsgrad og oppdagelsestidspunkt, i første om gang med Frejkas-pute. Dette er en avlang plasttrukket pute, som plasseres mellom barnets bein, og som bidrar til å holde hoftene i gitt posisjon.
Skinne (Lic-ortose) brukes i tilfeller ved senere oppdaget HD, og i tilfeller hvor Frejkas-puten er for liten (etter størrelse 26). Ortosen er nettere enn Frejkas-puten, men fungerer etter samme prinsipp om å holde hoftene i posisjon.
Strekkbehandling og gips brukes ved de alvorligste gradene av HD. Gips brukes også som etterbehandling i de tilfeller hvor operasjon er gjort. Etter endt gipsperiode, fortsetter behandlingen med lic-ortose.

Denne siden har som mål å publisere info som gir svar på spørsmål som måtte dukke opp på veien, enten det gjelder bekledning, trening, vogn, bilstol etc!

Vi har også en gruppe på facebook, som også heter Putekrigerne!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar